Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter Positiva nyheter

    Påven manar till kamp mot klimatkrisen

    Påven Franciskus vid ett besök i Sverige 2016. Foto: Flickr

    Påve Franciskus manar nu i ett skarpt hållet dokument ”Laudate Deum” världens politiska och ekonomiska ledare att engagera sig på allvar för att klara klimatkrisen. Han manar också världsmedborgarna att ändra sin livsstil och sina vanor för att minska klimatutsläpp och avfall, även i det lilla.

    Det arton sidor långa dokumentet , en så kallad apostolisk uppmaning, publicerades av Vatikanen under onsdagen. Den utgör en slags uppdaterad version från 2015 års encyklika i samma ämne. Underrubriken lyder ”To all people of good will on the climate crisis” .

    Adresseringen till ”alla människor av god vilja” är ovanlig eftersom den riktar sig till precis alla världsmedborgare och inte bara katoliker, eller ens troende. Och markerar, enligt svenska katolska kyrkans medarbetare Charles Camara, påvens starka uppfattning om hur allvarlig klimatkrisen är för allt levande på planeten. Något som kräver samarbete från alla människor oavsett bakgrund.

    – Detta är en markering att klimatet är en fråga som angår hela mänskligheten, säger Charles Camara, som arbetar både i Sverige och internationellt med bistånd inom katolska kyrkans utbildnings- och ekologiska program.

    Skriften är en svidande vidräkning med likgiltighet och själviskhet bland mäktiga och rika politiska och ekonomiska makthavare. Och mot en utmanande överkonsumtion i den rika världen.

    Han går bland annat till storms mot decennier av politiskt ointresse för den tilltagande förstörelsen av det planetära systemet och mot de som skyller världens fattiga för krisen:

    Det finns de som lägger ansvaret /…för klimatkrisen…/ på de fattiga eftersom de har många barn. Som vanligt framstår det som att de fattiga kan skyllas för allt som är fel. Ändå är det i verkligheten så att en liten rik procentandel förbrukar mer än den fattigaste hälften av världens befolkning, skriver påven.

    ”Etisk dekadens” hos de som förvillar om klimatkrisen

    Franciskus talar om en ”etisk dekadens” hos de bland världens mäktiga som använder sina stora resurser till att sprida falsk information om klimatet för att skapa opinion.

    Klimatförnekelsen finns även i hans egen organisation, konstaterar påven:

    Jag känner mig tvingad att göra dessa klarlägganden, eftersom jag möter den här sortens nedlåtande och oacceptabla uppfattningar även inom den katolska kyrkan.

    Påven riktar en uppmaning till den lokala nivån, personer, familjer och församlingar att göra ansträngningar att försöka minska de egna utsläppen och det egna avfallet, och konsumera måttligt. Det skapar en ny kultur, menar han. Och, därutöver, betonar han att om lokalsamhället ändrar vanor bidrar detta till större fokus på ”de ouppfyllda förpliktelserna i den politiska sektorn”.

    Franciskus pekar på att många av de stora COP-mötena, klimattoppmötena med världens alla länder, inte resulterat alls i konkret framgång, och han uttrycker besvikelse. Inför årets redan av många kritiserade klimatmöte COP 28 (som hålls i oljenationen Förenade Arabemiraten) fogar han in en vädjan om vad det ska uppnå:

    Om det finns en allvarlig strävan att göra COP 28 till en historisk händelse som ärar och förädlar oss som mänskliga varelser kan man bara hoppas att det tas bindande beslut om vår energiomställning som uppfyller tre villkor: att dessa kommer att vara effektiva, obligatoriska och omsorgsfullt övervakade.

    Charles Câmara  säger till SMB att påvens uppmaning kan få stor betydelse både inom och utom den katolska kyrkan. Och betonar att kristenheten totalt ju omfattar i storleksordningen 2,5 miljarder människor.

    – Påven åtnjuter samtidigt också stor respekt bland andra religioner och i sekulära kretsar, särskilt bland forskarna. Detta är en uppmaning till oss katoliker att om vi ska orka ta oss an klimatfrågan på ett varaktigt sätt behöver vi andlighet och Guds hjälp att ta oss igenom denna klimatkris. Laudate Deum är både ett dokument om andliga behov som bidrar till förändringar i värderingar, samtidigt som det är strikt baserat på klimatvetenskapen, avslutar han. 

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.